Sömürgecinin Askeri Üsleri-2: Türkiye

Sömürgecinin Askeri Üsleri-2: Türkiye

Seymur İsmayil

NATO üyeliği karşılığında bölgenin Uç Beyliği rolünü üstlenmede istekli olduğunu belli eden Türkiye’de yıllar içinde konuşlanan sömürgeci güçleriyle ilgili pek çok yargı söz konusu.

En masum okuma kendini Batılı ülke olarak kabul ettirme eylemi olarak Kemalistlerce yapılabilir belki. Ancak bu askeri sömürgeleştirme operasyonuna kendini islamla isimlendiren ikna olmuşların nasıl alkış tuttuklarını da öğrenince herkes için bir masumiyet okumasının imkansız olduğunu da görüyoruz.

Avrupa Birliği’nin “NATO içinde benimsenmiş hükümlere göre hareket etme” kriteri bile bu askeri örgütün Amerika’nın kolordusu gibi çalıştığını görmemizi gerektiriyor. Oysa bu gerçek zaten ortadaydı. Barbar Hegemonya’nın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana bayraktarlığını yapan Amerika’nın hem kendisine ait hem de Nato adı altında ülkemiz topraklarındaki varlığını Arap Ülkelerindeki Varlığı’na ilave olarak listeliyoruz. Bunlar ulaşmış olduklarımız, daha fazlası olmasına rağmen net delil/bilgi alma imkânı bulduklarımız sadece. Bilgi, doküman, medya aracılığıyla ulaşacak düzeltme ve ilavelere açık olduğumuzu belirtelim.

Varlığın kendisi “üslerin tamamının Türk egemenliği altında olduğunu ve bir kısmının hizmet amacıyla kullanıldığı”nı belirtiyor. Bu açıklamalarını Türkiye’nin bağımsızlığına delil kabul edip sıralanan listeyi arkanıza yaslanarak rahatça okuyabilirsiniz!

1-İncirlik Üssü (Adana)

İnşası 1954 tamamlanan üs başlangıçta ortak kullanım için tasarlanmıştı. Sonrasında özellikle soğuk Savaş sırasında Amerikan B-47 ve B-52 bombardıman uçakları tarafından kullanıldı. İncirlik ayrıca Amerikan hava ikmal ve keşif görevleri için fırlatma rampası olarak tek elden kullanılmaya başlandı. 1986 yılında Libya’ya hava saldırıları düzenleyen Amerikan F-111 bombardıman uçaklarının kalkış noktası olan üs sonra Sömürgecinin pek çok operasyonuna ev sahipliği yaptı. Üs bünyesinde bir nükleer silah depolama tesisi de bulunmakta. Üs Akdeniz’den 13 km Suriye sınırından ise 160 km uzaklıktadır.

2-İzmir Hava Üssü

Üs, ABD Hava Kuvvetlerinin Orta Doğu’daki ABD operasyonlarını desteklemekten sorumlu 728. Hava İkmal Filosuna ev sahipliği yapıyor. Bu üs de 1954 yılında kuruldu. Üs, Irak Savaşı sırasında Amerikan F-15 ve F-16 savaş uçakları tarafından kullanıldı.

3-İzmir Müttefik Kara Komutanlığı (İzmir Landcom)

Nato Komutanlığı ABD’li bir korgeneral tarafından yönetilmektedir. USANATO komutanlığında ABD ile 19 NATO ülkesinin 16’sından askeri üyele ve sivil bulunmaktadır. Azor Adaları ve Kanarya Adaları’ndan Türkiye’nin doğusuna kadar uzanan AOR boyunca tüm NATO hava operasyonlarındaki kara bileşenlerinden sorumludur.

4-Kürecik (Malatya)

2011 yılında önceliği füze savunma sistemleri için kritik bir erken uyarı istasyonu olarak inşa edildi. Aynı zamanda İncirlik gibi nükleer silah depolama tesisine de ev sahipliği yapıyor. Üs Suriye sınırına 240 km uzaklıktadır.

5-Erhaç Hava Üssü (Malatya)

ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD’e karşı acil kullanımı için hazırlanmıştır.

 

6-NATO Hızlı Konuşlandırılabilir Kolordusu (NRDC-T) (İstanbul)

İstanbul Sarıyer Ayazağa’da bulunan Türkiye’nin 3. Kolordusu, 2001 yılında NATO Mukabele Gücü Kolordusuna dönüştürüldü ve süreç 2003 yılında tamamlandı. Ordu Avrupa Müttefik Yüksek Komutanlığı’na karşı sorumludur. Kolordu, Ağustos 2008 ile Şubat 2009 arasında Afganistan’daki ISAF’a atanmıştı. İki ana ara birime ve toplamda 6 alt birime sahiptir.

7-COE-DAT / Terörizme Karşı Savunma Mükemmeliyet Merkezi (Ankara)

2005 yılında kurulan merkez amacını “NATO’nun, üyelerinin barışını ve istikrarını korurken, gelişen tehdit ortamına karşı NATO’nun savunmasını güçlendirmede ön saflarda yer almasını sağlamak” olarak tanımlamaktadır. Sadece bir program merkezi gibi dursa da aslında kapsama alanında sunulan faaliyetler, savunmayla ilgili çalışmalar, savunma reformu, savunma politikası ve planlaması, sivil-asker ilişkileri, eğitim ve öğretim, ordu-asker işbirliği ve tatbikatları, sivil acil durum da dahil olmak üzere NATO faaliyetinin neredeyse her alanında ve Türkiye’nin başkentindedir.

8-Konya 3’üncü Ana Jet Üs Grup Komutanlığı

Irak savaşı sırasında NATO’nun AWACS uçaklarının üssüydü. 1970’li yılların ortalarında Türkiye’nin F-100 üssü olan Konya’da İsrail, Türkiye ve ABD hava kuvvetleri Anadolu Kartalı kod adlı hava üssünde ilk ortak tatbikatlarını Haziran 2001’de gerçekleştirdi.

9-Pirinçlik Hava Üssü (Diyarbakır)

30 Eylül 1997’de kapatılan NATO’nun Sovyetler Birliği ve Orta Doğu’yu izlemek için kullandığı sınır karakolu. Diyarbakır yakınlarında bulunan bu 41 yıllık üs artık bir ABD-Türk askeri üssüdür. Üste ayrıca savunma radar sistemleri konuşlandırılmıştır.

10-Batman Hava Üssü

ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD’e karşı acil kullanımı için hazırlanmıştır.

11-Merzifon Hava Üssü

Nato üssü olarak geçer. Orta Karadeniz Bölgesi’nde Amasya ilinin Merzifon şehrinde bulunan askeri bir havaalanıdır. Merzifon, Türk Hava Kuvvetleri 2’nci Hava Kuvvetleri Komutanlığının 5’inci Hava Kanadının üssüdür.

12-Balıkesir Hava Üssü

NATO’nun Altı tonozlu füze sisteminin konuşlandırıldığı Balıkesir Hava Üssü Dokuzuncu Ana Jet Üssü.

13-Şile Hava Üssü

NATO’ya bağlı Stinger füzelerinin fırlatılmasına yönelik uluslararası standartlara uygun olarak inşa edilmiştir.

 

14-Bartın Hava Üssü

Türk Deniz Kuvvetlerinin denizaltı üssü olan ve Kuzey Deniz Saha Komutanlığına tahsis edilen Bartın Deniz Üssü de bu bölgede bulunuyor.

15-Eskisehir Hava Üssü

NATO’ya bağlı askeri bir havaalanıdır. Eskişehir, Türk Hava Kuvvetleri 1’inci Hava Kuvvetleri Komutanlığının 1’inci Hava Kanadı’nın ana üssüdür.

16-İskenderun Deniz Üssü

NATO’ya bağlı, Akdeniz’in kuzeydoğu kıyısında, İskenderun’un 2,5 kilometre doğu-kuzeydoğusunda bulunan bir Türk Donanması üssüdür. Türk Deniz Kuvvetlerinin Güney Deniz Saha Komutanlığına tahsis edilmiştir.

17-Bandırma Hava Üssü

Türk Hava Kuvvetleri 1’inci Hava Kuvvetleri Komutanlığının 6’ncı Hava Kanadının üssüdür.

18-Afyonkarahisar Hava Üssü

Türkiye’nin en büyük, NATO’nun ise ikinci büyük hava üssü olup, ülkedeki NATO operasyonlarının karargahıdır.

19-Aster 30 Projesi (Kahramanmaraş)

NATO’nun konuşlandırdığı Karadan Havaya Füze Platformu ve İtalya kontrolünde Arazi Bataryası

Bunların dışında

Mersin Limanı, Amerikan donanmasının kullanımına açık liman statüsündedir. Ankara’da NATO bünyesinde Barış İçin Ortak Eğitim Merkezi Komutanlığı bulunmaktadır. Ceyhan Savunma Üssü adı altında NATO’ya bağlı Patriot Savunma bataryaları konuşlandırılmıştır. ABD’nin ve NATO’nun sınırlı amaçla yerleştirdiği bu bataryaların peyderpey geri çekilmesi gerekiyordu. Ancak bu geri çekilmenin yer değiştirme olduğu yahut şekil değiştirdiği görülmektedir.1

 

 

 

One thought on “Sömürgecinin Askeri Üsleri-2: Türkiye

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir