Sömürgecinin Askeri Üsleri-1
Sömürgecinin Askeri Üsleri
Seymur İsmayil
Sömürgecinin sömürgeciliğinin gereği olan ve uzun zaman önce girilen Barbar Hegemonya’nın varlığının devamına hizmet eden militarist yapıların merkezleri olan askeri üslerle ilgili detayları derliyoruz. Öncelikle son gelişmeler ışığında bölgedeki Arap ülkelerinde Amerikan üslerinin yerlerini veriyoruz. Bunları sömürgecinin gücünü göstermek yahut yenilmezlik gibi saçma bir inanca hizmet etsin diye değil sömürülenlerin bağırlarındaki kanseri görmeleri için yapıyoruz. Bu üslerin bulundukları yerde sömürülenler tarafından ele geçirilmesi ve Özgür Halkların kullanımına sunulması yahut yok edilmesi asla imkansız değildir. İmkansız olan bu inancın yitirilmesidir.
Bu üslerden bazılarıyla ilgili detayları internet mecrasında bulmak mümkün iken genellikle askeri sırlar ya da özentisiz bilgiler ışığında sergilendikleri için derli toplu sunmayı amaçladım.
Tüm dünyada bu sömürgeci varlığın tespiti ve sömürgeci hakkında bilgi erişimine ihtiyacımız olduğunu unutmadan, belge, haber ve yayın desteklerinizi bekliyoruz.
Katar’daki Üsler
Al Udeid Hava Üssü
Al Udeid Hava Üssü, Katar’ın başkenti Doha’nın güneybatısında bulunan ve Abu Nakhla Havalimanı olarak da bilinen bir Katar askeri üssüdür. Üste Katar Emiri Hava Kuvvetleri, ABD Hava Kuvvetleri ve İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri bulunmaktadır.
Üs, ABD Merkez Komutanlığı karargâhına, ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı karargâhına, RAF’ın 83. Filosuna ve USAF’ın 379. Hava Piyade Kanadına ev sahipliği yapmaktadır. Orta Doğu’daki en büyük Amerikan askeri üssüdür.
1999 yılında dönemin Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Thani, Amerikalı yetkililere 10.000 kadar Amerikalı subay ve askerin üste kalıcı olarak konuşlandırılmasını istediğini söyledi. Haziran 2017’de basında çıkan haberlere göre, üs 11.000’den fazla Amerikalı subay ve askere ve yüzden fazla uçağa ev sahipliği yapıyordu. Al Udeid Hava Üssü şu anda bir lojistik üs olarak faaliyet göstermektedir
Al Udeid’in inşası 1996 yılında 1 milyar dolar maliyetle başladı ve o zamandan bu yana toplam finansmanı 4 milyar dolara ulaştı. Katar’ın şu anda üssü 1.8 milyar dolar maliyetle genişlettiği iddia edilmektedir.
2009 yılında, çalışma alanı Orta Asya’dan Afrika Boynuzu’na kadar uzanan ABD Merkez Komutanlığı (Centcom) için bir saha karargahı haline geldi.
Filistin, Afganistan ve Irak’taki Amerikan operasyonlarının merkezleri olan ve son yıllarda daha fazla kullanılan komuta, kontrol ve kumanda sahalarında önemli askeri tesisler bulunmaktadır. Hem Katar hem de ABD 1990’ların ortalarından bu yana bu tesislerin inşası ve genişletilmesi için yatırım yaptı ve bu tesisler Centcom’un sorumluluk alanındaki hava ve kara lojistik ağının ana merkezini oluşturuyor.
Irak’ın işgalinin ardından Suudi Arabistan’ın Prens Sultan Hava Üssü’nden transfer edilen ABD askeri teçhizatını barındırıyordu. Yaklaşık 12 bin feet uzunluğunda Körfez’in en uzun pistini içeren, yaklaşık 120 uçak barındıran Al Udeid Hava Üssü, her türlü Amerikan uçağının iniş ve kalkışına elverişlidir.
Al-Sailiya Askeri Üssü
Doha’ya 15 km uzaklıkta yer almaktadır. 2000 yılında kurulmuş olup Ortadoğu’daki Amerikan askeri tesislerinden biri olarak kabul edilmektedir. 2003 yılında Irak’a yapılan savaş sırasında Amerikan Merkez Komutanlığının merkezi olan bina, askeri teçhizat deposu olarak kullanılıyor ve lojistik destek sağlıyor. Al-Sailiya Afganistan’daki operasyonlarda kullanıldı. Üs aynı zamanda ABD Merkez Komutanlığı tarafından Irak, Afganistan, Filistin ve diğer ülkelerdeki ABD askeri operasyonlarında kullanılmak üzere gerekli askeri teçhizatın tedariki ve hazırlanması için bir karargah olarak da kullanılıyor.
Irak’ta 9 Amerikan üssü.. En önemlisi Kobani olmak üzere Suriye’de 6 üs var.
Bu üsler, özellikle Hint Okyanusu’ndaki Merkezi Komuta bölgesinin varlığı ve bir dizi Amerikan uçak gemisinin okyanusta konuşlandırılmasıyla birlikte, Körfez bölgesindeki ve hatta tüm Ortadoğu’daki Amerikan konuşlandırılmasının temellerini temsil ediyor.
Irak’taki Amerikan askeri varlığı
Irak, Amerikan askeri üssünün en fazla olduğu Arap ülkesi olup, Amerikan ordusunun asker sayısı 50.000’e ulaşmaktadır.
Harir el-Makam Hava Üssü, Erbil Valiliği
İran sınırına 60 kilometre uzaklıkta olup ABD 2003 yılında kullanmaya başlamış, 2018 yılında ise genişletilmiştir. Savunma füzeleri, saldırı savaş uçakları ve gelişmiş radarlarla donatıldığı için gelişmiş üslerden biri olarak kabul ediliyor. Amerikan kuvvetleri için Suriye ve Irak arasında güvenli bir geçiş noktasını temsil ediyor. Bu aynı zamanda Kürt bölgelerinin güvenliğinin sağlanması ve Irak Kürdistanı ile ilişkilerin güçlendirilmesi açısından da önemli bir nokta teşkil ediyor.
Bir dizi kamp ve üslerde, özellikle de Balad üssü, Kerkük Sıradağları Zaferi üssü, Ayn el-Esad üssü ve El-Habba üssünde çok sayıda kuvvet bulunuyor.
Kuveyt’teki Amerikan askeri varlığı
Ali Al Salem Hava Üssü
Kuveyt’in kuzeybatısında, Irak sınırına 39 mil uzaklıkta yer almaktadır. Üssün uzunluğu 9.805 feet olan iki uçak pisti var. Aynı zamanda, taktik hava taşımacılığı için bir merkez ve bölgedeki ortak kuvvetleri ve uluslararası koalisyon güçlerini desteklemek için önemli bir çıkış noktası olan 386. ABD Hava Kuvvetleri’nin bir tümenini de içeriyor.
Arifjan Üssü
Kuveyt’teki en büyük Amerikan askeri üssü olarak kabul ediliyor ve Amerikan kuvvetlerinin ana karargahı olarak hizmet veriyor. Kuveyt hükümeti, yaklaşık 200 milyon dolarlık bir maliyetle yenilenmesini destekledi ve üssün ABD Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri için önemli bir lojistik konum olması nedeniyle önemi vurgulanıyor.
Doha Ana Üssü
Kuveyt’in en önemli üslerinden biri olarak kabul ediliyor. Kuveyt’in kuzeybatısında, Irak’a 60 km uzaklıkta yer almaktadır. Amerikan-Kuveyt Ordusu Merkez Komutanlığı, Müşterek Görev Gücü ve Amerikan Üçüncü Piyade Tümeni üyelerine ev sahipliği yapmaktadır. Üs, Amerikan M1A1 tanklarının yanı sıra Bradley savaş araçlarına, zırhlı personel taşıyıcılarına ve füze platformlarına da ev sahipliği yapıyor.
Puring Üssü
Kuveyt’in kuzeybatısında yer alır ve uçakların iniş yaptığı düşük görüş koşullarında kullanılan birçok gelişmiş radara sahiptir. Aynı zamanda 5.215 metrelik bir uçak pistine sahiptir. Üssün geliştirilmesinin yaklaşık 3,7 milyon dolarlık bir maliyetle ve Orta Doğu bölgesindeki Operasyonları destekleyen mühendislik taburları ve askerler için çeşitli binaların inşası ile 2017 yılında tamamlandığı duyuruldu.
Mısır’daki Amerikan Üsleri
Amerika, Kahire’nin batısında, yakıt ikmali ve hava ikmal destek görevleri için kullanılan bir Mısır hava üssüne sahip. Herhangi bir Amerikan askeri operasyonu sırasında Amerikan donanmasına ait gemileri hareket ettirmek ve yerlerini değiştirmek için Mısır limanlarını kullanabilir.
Bu ülkeler arasında Amerikalıların bulunduğu bazı Arap ülkeleri de var ve buralardaki asker sayısı yaklaşık 77 bine ulaşıyor. Amerika’nın askeri varlığı siyasi ve stratejik işbirliğinin bir parçasıdır ve son yıllarda petrol sahibi ülkelerle bağlantılı hale gelmiştir.
Bahreyn’deki Amerikan Üsleri
Donanmanın, bir deniz üssü olan ve Donanma ile ABD Beşinci Filosunun komuta merkezi olan Manama’da bir Amerikan üssü vardır. Üssünde 4.200 Amerikan askerinin yanı sıra çok sayıda Amerikan uçağı, saldırı denizaltıları, deniz destroyerleri ve diğerleri bulunuyor.
BAE’deki Amerikan Üsleri
En önemli Amerikan hava üssü, 5.000’den fazla Amerikan askerinin bulunduğu Emirlikler’de bulunan Al Dhafra Hava Üssü’dür. Ayrıca Jebel Ali limanında büyük bir savaş gemisi var.
Suudi Arabistan’daki Amerikan Üsleri
Suudi Arabistan Krallığı’na gelince, 2003 yılında 500 Amerikan askerine ulaşmadan önce 5.000 askeri bulunan ve Prens Sultan’daki varlığına son veren en önemli ve en önemli bölgesel ABD Hava Kuvvetleri komuta merkezi Al-Iskan Köyü bulunmaktadır. Riyad’daki Hava Üssü.
Ürdün’deki Amerikan Üsleri
Ürdün’e gelince, Krallık ABD ile askeri tesisleri ve hava kuvvetlerine ait havalimanlarını kullanma hakkını veren bir anlaşma imzaladı.
Dünya üzerindeki diğer üsleri hakkında en son 2009 yılında güncellenmiş haline şu kaynaktan erişebilirsiniz:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_military_bases
Geri bildirim: Sömürgecinin Askeri Üsleri-2: Türkiye - isMiMuslim.com