Facebook’tan Çocuklarda Maske Makalesine Sansür

Manhattan Enstitüsü’nden John Tierney, çocuklarda maske takmanın dezavantajları hakkındaki makalesine göre Facebook’un “Bağımsız Denetleyicileri/İçerik Doğrulayıcı” aslında “Gerçekleri Engelleyenler”.

Çocuklarda maske takmak, bilimsel fikir birliğinin olmadığı tartışmalı bir konu.Nisan ayında Facebook, Tierney’in çocuklarda maske takmanın riskleri hakkındaki makalesini “yanıltıcı” olarak işaretleyerek makaledeki bilgilerin “çoğunlukla yanlış” olduğunu belirten bir uyarı etiketi ekledi.

City Journal tarafından yayınlanan makalede Tierney, maskelerin sadece etkisiz olmadığını, aynı zamanda dil becerilerinin gelişimine zarar verdiği ve psikolojik hasara ve başka etkilere neden olduğu için çocuklar için psikolojik olarak da zararlı olduğunu savunuyor.

Tierney, “City Journal karara itiraz etti ama bu süreç hem beyhude hem de gerçekleri ifşa eden bir süreç oldu,” diye yazdı. “Facebook, makale paylaşıldığında etiketi kaldırmayı reddetti, ancak en azından sosyal medya şirketlerinin ve ilerici grupların bilimi ve kamu politikasını çarpıtmak için kullandıkları taktikleri test edebilmiş olduk”

Facebook’un temyiz sürecindeki büyük kusuru, tarafsız bir hakemin olmamasıydı. Bunun yerine, “Bağımsız İçerik Denetleyici”nin yani bu durumda Science Feedback’in kendi yargıcı olmasına ve makaleyi işaretlemenin neden doğru olduğunu gerekçelendirmesine izin verildi.

Tierney bu konuda “bu test açıkça gerçeklik ile ilgili değildi. Doğrulayıcılar aslında gerçekleri engelleyenlerdi” diye yazıyor.

Science Feedback’in makaleyi işaretlemesinin nedenlerinden biri, çocuklarda maske takmanın etkileri hakkında ebeveynlerle röportaj yapan Alman araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmaya atıfta bulunulmasıydı. Bağımsız Denetleyici/İçerik Doğrulayıcı, çalışmanın kusurlu ve kendi kendine seçici olduğunu düşünüyordu.

Tierney, “Herhangi bir çalışma metodolojik eksiklikler nedeniyle hatalı olabilir, ancak bu, sonuçlarının göz ardı edilmesi veya bastırılması gerektiği anlamına gelmez, özellikle de bulgular diğer araştırmacılardan gelen çok sayıda kanıtla tutarlıysa,” Başka bir Alman hakemli çalışmasına atıfta bulunarak, “Maskeye Bağlı Tükenme Sendromu” olarak adlandırdıkları şeyin istatistiksel olarak önemli kanıtları olduğu sonucuna varmıştır.

Tierney’in makalesinde belirtilen bir diğer konu Science Feedback, online/çevrimiçi okuyan daha büyük çocuklarda ve yüz yüze derslere katılan maskesiz çocuklarda virüsün yayılmasında önemli bir fark olmadığı sonucuna varan bir İsveç çalışmasının referansıydı.

“Bu, sanki maske takmanın öncelikle çocukları veya ebeveynleri ölmekten veya hastaneye kaldırılmaktan korumak için uygulandığını gösteriyor. Ancak gerçekte, hastalığın popülasyonda yayılmasını sınırlamak, salgını kontrol etmek ve risk altındaki bireylerin ölümünü önlemek için kullanılıyor” dedi.

“Bu itirazı anlayabildiğim ölçüde, Science Feedback’teki doğrulayıcılar, maskelenmemiş okul çocuklarının mucizevi bir şekilde ebeveynlerini zarar görmeden bırakırken çok sayıda İsveçli yetişkine bulaştığına inanıyor gibi görünüyor. Ve bu ‘kusurlu muhakeme’den dolayı tek suçlu olan ben miyim” Tierney yazdı.

Biyoteknoloji girişimcisi Vivek Ramaswamy’ye göre, bu tür makalelerin sansürü halkın bilime olan güvenine zarar veriyor.


Ramaswamy Çarşamba günü Fox & Friends’de yaptığı bir açıklamada, “Bilim, muhalefete, ifade özgürlüğüne ve açık tartışmaya bağlıdır. Yine de bilim adına, aslında bilimsel yöntemin kendi araçlarını sansürlüyorlar ”dedi.

Kaynak: https://reclaimthenet.org/facebooks-fact-checkers-accused-of-censorship-over-mask-wearing-in-kids/

Kaynak: https://www.city-journal.org/facebook-and-its-fact-checkers-spread-misinformation

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir