Eğitim Savaşları!

 “Eğitim” kelimesi yakın tarihimizde mi bu kadar maymunlaştı diye düşünürken bunun Alliance İsraelit isimli kuruluşlar eliyle bağrımıza sokulduğunu öğrenince derin bir “oh” çektim. Eğitim sistemimizin kötü gidişatının suçunu atacak birilerini yine yakın tarihimizde buluvermenin rahatlığı çöküverdi üzerime. Zaten bu yahudilerin her taşın altından çıkması olmasaydı “keçi” olarak neyi kurban ederdik merak ediyorum.

 1860 yılında başlatılan bir eğitim seferberliği!

Kendi tabirleri ile “150 yıldır eğitim için savaşan” bu kurumun bunca savaşı neden verdiğini daha iyi anlamak için tarihsel bir seyahate çıkılabiliriz; ancak 1862 yılında okulun açıldığı ilk yerin Fas olmasının ve 1.Paylaşım Savaşı öncesine kadar Osmanlı toprakları da dahil olmak üzere 183 adet okula ulaşmış olmalarının hikmetlerinin analizi tarihçi büyüklerimizin takdirindedir. Buna rağmen Türkiye Yahudi Cemaati geçmiş dönem başkanlarından Silvyo Ovadya’nın “1492’de İspanya’dan Osmanlı İmparatorluğu’na gelen Yahudilerin din eğitimi haricinde bir eğitim almadıklarını, Alliance’ın gelmesi ile 115 okulun açıldığını ve böylece Osmanlı ve Türk Yahudilerinin batılılaşmalarının sağlandığını, bazı Müslüman öğrencilerin de bu eğitim kuruluşlarında öğrenim gördüklerini ve 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın bunların arasında yer aldığını”** belirtmesi ile eğitim kurumlarının bağrımıza saplanma hareketinin yeni bir icat olmadığını da keşfetmiş! oluyoruz.

Her ne kadar Ovadya, “bazı basın organlarında, Alliance Okulları ile ilgili, kışkırtıcı faaliyetlerde bulunmak gibi nedenini anlayamadığı suçlamalara yer verildiğini, oysa bu kurumun Siyonizm ile görüş birliği içinde bulunmadığını ve her zaman faaliyette olduğu ülke yasalarına uyum içinde bir eğitim uyguladığına” değinmiş olsa da örgütün “Tüm Yahudiler birbirleri için sorumluluk taşırlar” sloganının neden siyonist mantıkla birebir örtüştüğünün cevabını eminim milliyetçilik asabiyeti ile verecektir. Mesela 1864’de Irak’ta açılan Alliance (ittifak) okulu sonrası 1870 yılında Charles Netter tarafından Osmanlı’dan Filistin’de alınan hediye toprak üzerine ilk Yahudi okulu olan Mikve İsrail Tarım Okulu’nun açılması da sadece eğitimin hedeflenmesindendir mutlaka. Günümüzde, “Siyonizm ile görüş birliği içinde bulunmayan!” bu tohum okullar öyle bir haldedir ki israil terör devleti bünyesinde düzinelercesi hizmet vermeye devam etmektedir. *

Fransız iş birliği ile yavaş yavaş sömürgeleşen Osmanlı topraklarına yerleşerek onların “hürriyet” sloganları ile içimizde devşirdikleri İttihak ve Terakkicilerin de bu devşirme sisteminde yer aldıklarını bilmek eminim kimseyi şaşırtmayacaktır. Bu cemiyetin kurucusu, sonraları bakan,sadrazam olacak olan Talat Paşa’nın Edirne’deki Alliance İsraelit okulunda Türkçe Öğretmeni olduğunu, bu okullardan birinin Selanik’te de olduğunu, Jön Türk’lerin bu okullarla ilişkili olduğunu, Alliance’den aldığı bursla Paris’te okuyan Hahambaşı Hayim Nahum’un bu süreçlerdeki rolünü bilmek de bize çok da tanıdık gelen Yakın Dönem Okul Projelerinin başarıya ulaşamadan engellenen hedeflerini de ifşa edecektir.

Bundan yüzyıllar önce Osmanlı’nın icat ettiği/uyarladığı devşirme sistemini Osmanlı üzerinde uygulayanların yöntemlerini farklılaştırarak uygulamaya devam ettiklerini görüyoruz. Karşı hamlemiz olarak eğitim sistemimizin sil baştan/adam akıllı yeniden yapılandırılmasının vakti gelmeli mi? Yoksa yine birilerinin içimize müttefikleri ile paralel okullarını sokmasını mı bekleyeceğiz; belki biz onları devşiririz hayali ile!

 

M.Sami ZİNİ 

 

** http://arsiv.salom.com.tr/news/print/18122-150-yillik-bir-tarihin-izinden-ALLIANCE-ISRAELITE-UNIVERSELLE.aspx (Link Kaldırıldığı için https://web.archive.org/web/20171020053314/http://arsiv.salom.com.tr/news/print/18122-150-yillik-bir-tarihin-izinden-ALLIANCE-ISRAELITE-UNIVERSELLE.aspx adresinden bakılabilir.)


*https://en.wikipedia.org/wiki/Alliance_Isra%C3%A9lite_Universelle